Og det står ikke alene. Som mennesker er vi et samlet system, hvor både intellekt, følelser og kropslige funktioner og fornemmelser spiller ind. Alle dele er forbundne og taler ind i hinanden. Oplevelser af fx angst og frygt er naturlige fænomener, som vi fremfor alt mærker og ikke altid kan sætte ord på. Kroppen signalerer simpelthen til os at der kan være fare på færde. Menneskets naturlige ængstelighed har været godt for vores overlevelse, men det kan tage overhånd og komme ud af balance og sætte sig som angst og depressive tilstande. Næsten alle vil genkende hvordan kroppens signaler skifter med vores humør, at vi både kan være dybt tyngede og andre gange føler stor lettelse. Derfor giver det god mening, at have et sanseligt aspekt med i terapien, at integrere disse oplevelser i den terapeutiske proces.
Man kan føle sig dybt alene eller ramt af skam, altsammen er forbundet til markante kropslige sansninger. Uro i maven, en snørren i livet, en klump i halsen, et tilbageholdt åndedræt
Det kan blandt andet ske ved, at finde ord der beskriver sansningen indefra og i kraft af det, billedligt talt, løfte den ud som et fænomen vi kan kaste lys på, blive mere fortrolig med, ja måske få en opklaring af. Rent metodisk bruger jeg blandt andet såkaldt "focusing" til dette i terapien.
og hvor lettede vi kan blive når knuden i maven løses op.
og påvirker vores mentale tilstand.